Jdi na obsah Jdi na menu

Historická lyže součástí novoborského masopustu

 

lyznik-arno.jpgMáte doma staré lyže, práskačky nebo staré kolo a k tomu dobové oblečení? Pak si nenechte ujít sobotní závod na starých lyžích, který se koná v rámci masopustu v duchu karnevalu. Sraz lyžníků je od 14 hodin na náměstí v Novém Boru přímo před základní školou, kde proběhne prezentace, promenáda i samotný závod. V 15 hodin proběhne start vyřazovacího závodu dvojic.

 

 

historicka-lyze-net.jpgMáte doma staré lyže, práskačky nebo staré kolo a k tomu dobové oblečení? Pak si nenechte ujít sobotní závod na starých lyžích, který se koná v rámci masopustu v duchu karnevalu.

Sraz lyžníků je od 14 hodin na náměstí v Novém Boru přímo před základní školou, kde proběhne prezentace, promenáda i samotný závod. V 15 hodin proběhne start vyřazovacího závodu dvojic. Sníh nám sice uplaval, na zasněžování chybí tuhý mráz. Vystačíme si i s trávníkem před školou, na kterém proběhnou závody.
 
Vyhlášeny jsou tři speciální masopustní disciplíny:
  • „o nejrychlejšího běžkaře“, kde rozhoduje především rychlost. Jednoduše vyhrává lyžař, který se ve vyřazovacím závodě probojuje až na bednu.
  • V druhé soutěži jde „o nejfešnějšího štramáka“. Zde jde především o celkový vzhled v souladu s lyžemi, dobovým oblečením a citem pro detail. Určeno pro opravdové fanjšmekry.
  • Třetí kategorie „o nejstylovějšího lyžníka“ dá příležitost závodníkovi s vytříbeným stylem klasického lyžování, který ovládá své pohyby, tělo i vlastní ski a jeho doménou je ladnost a krasojízda.
 
lyznik-arno.jpgPřijďte klidně v růžové šusťákovce ala 80. a 90. léta s lyžemi značky Artis. Vítán je styl z první republiky ala „staroturista“: pro pány šála, svetr, pumpky, kožené boty a dámy v sukni a kloboučku jistě budou ozdobou přehlídky. Nebo kabát, klobouk a jedna hole podle filmu Krakonoš a lyžníci. Vydejte se na půdu, prohledejte starou skříň či almaru, prolezte sekáč či bazar, poproste babičku nebo sousedku,  narvěte na sebe co dům dá a přijďte si užít lyžařský karnevalový masopust. Fantazii se meze nekladou.
 
A pokud doma lyže nemáte, vezměte staré kolo. Však i to počasí nahrává spíše dvěma kolům než páru lyží. V dobovém oblečení na kole či velocipedu skvěle doplníte lyžníky. Závodit se bude v pomalé jízdě.
 
Všichni ostatní ať přijdou na čumendu do centra Nového Boru, kde od pátku do soboty probíhá program masopustu v duchu brazilského karnevalu.
Ceny pro vítěze vyhlášených disciplín jsou vskutku lákavé: Nemůže chybět sklo ze sklářského kraje od firmy Glass Bor. K tomu hlavní pořadatel akce Kultura s.r.o. obdaruje vítěze vstupenkami do místního kulturního stánku, novoborského kina. Akci pořádají místní běžkaři ze SKI Polevsko ve spolupráci s Kulturou s.r.o. Nový Bor.
 
Další akce polevských běžkařu v roce 2012:
21. dubna Polevský běh lyžařů  (závod v běhu)

11. srpna - Kytlický minitriatlon

28. července Noční výstup na Klíč

 
 
Jan Šmíd, SKI Polevsko

Bezkar-NOVE-logo-rastr.JPG

 kultura.jpg

 

Portrét

Facebook