Jdi na obsah Jdi na menu

Tratě a okruhy pro běžecké lyžování na Polevsku

 

Běžecké tratě na Polevsku. Snímek z pastvin nad vlekem od Polevského vrchu směrem ke Klíči. Foto: Petr Šmíd - SKI PolevskoNa Novoborsku, v okolí obcí Polevsko, Kytlice, Svor, Kamenický Šenov - Prácheň a Prysk jsou v zimním období udržovány tratě  pro běžecké lyžování. Tratě se nacházejí v nadmořské výšce 500 - 626 m.n.m na hranici českolipského a děčínského okresu v krásné přírodě Lužických hor. 

SKI Polevsko, obec Okrouhlá, která udržuje navazující okruhy, jsou s obcí Cvikov jedinými organizacemi, které v Lužických horách pravidelně udržují okruhy pro běžecké lyžování. 

Při dobrém počasí je možné vychutnat nádherné výhledy na Jizerské hory, Ještěd, Bezděz, Ralsko, Klíč, Jedlovou, Děčínský Sněžník a další kopce Lužických hor, Českého Švýcarska a Jizerských hor.

Zimní běžecké tratě vedou převážně po úzkých lesních cestách, místy po loukách s členitým terénem. Proto jsou trasy  určeny především pro lyžování klasickou technikou.

ObrazekPři dostatečné sněhové pokrývce upravujeme ve spolupráci s TJ Stadion Nový Bor, provozovatelem polevského vleku, cca 3 km dlouhý okruh pro bluslení v okolí vleku a Polevského vrchu přístupný od parkoviště "u krížku" mezi Polevskem a Práchní. Na své si tak příjdou milovníci klasického stylu i skate.

Oddíl zde v zimě pořádá několik tradíčních závodů v běhu na lyžích.

V letním období je možné trasy využít pro turistiku. V okolí je také mnoho cyklotras.

Upravené okruhy na Polevsku. Snímek z trasy z Práchně na Polevsko. Zdroj: www.novy-bor.cz

 

   
UPRAVOVANÉ OKRUHY PRO BĚŽECKÉ LYŽOVÁNÍ:

Základní okruh kolem Medvědí hůrky: z Jedličné - Tannenbergu, křižovatka "u křížku" a "u buku", návrat na Jedličnou (cca 3 km, červený okruh na mapě)

Okruh kolem vleku a Polevského vrchu: z Jedličné - Tannenbergu, k vleku, dále po louce a dolů k prácheňské silnici, zpět nahoru přes Polevský vrch, kytlické pastviny, návrat na Jedličnou (cca 5 km, modrý okruh)

Okruh na Prácheň: z Jedličné přes Polevský vrch, přejezd silnice Polevské - Prácheň, kolem polevského lomu k vysílači na Prácheň a zpět na Jedličnou přes kytlické pastviny (cca 10 km, zelený okruh)

Okruhy do Okrouhlé: za prácheňskou silnicí jsou okruhy, které upravuje TJ Orel Okrouhlá - do Okrouhlé okolo hřiště Polevsko a na Prácheň (cca 5 km)

Kočárová cesta - Kočárovka: z Jedličné nástup pěšky cca 100 m po silnici na Kytlice (k závoře), Kočárovka, kolem Malého Buku a Medvědího Buku k závoře u svorské silnice a zpět stejnou cestou (cca 9 km) nebo po svorské silnici na Jedličnou s minimálním provozem aut (cca 7 km, modrá trasa)

Trasa na Prysk: z Jedličné přes Kytlicié pastviny na neudržovanou silničku Polevsko Prysk do Horního Prysku (tam a zpět cca 6 km, upraveno při dostatečné sněhové pokrývce, modrá trasa).

Trasa z Jedličné ke Skalce: po zelené turirtické značce přes louku zadní cestou do Polevska do Nového Boru - Arnultovic nad Borskou Skalku (tam cca 3 km, upraveno nepravidelně při dostatečné sněhové pokrývce).

Okruh pro bruslení. Nástup bude možný z prácheňské silnice. Okruh povede po loukách a pláních  nad vlekem okolo Polevského vrchu k silnici na Prácheň (3 km).

Aktuální podmínky a plán údržby tratí najdete ve sněhovém zpravodajství z Polevska

 

Mapa tras pro běžecké lyžování na Polevsku ke stažení v PDF.

Obrazek

 

NÁSTUPNÍ MÍSTA DO BĚŽECKÝCH STOP

JEDLIČNÁ (Tannenberg) - výchozí místo do běžeckých okruhů v sedle při silnici mezi Polevskem a Kytlicí, start několika závodů. Vybavení: parkoviště, infotabule a mapa, lyžařská bouda, rozcestí turistických a běžkařských cest

KAPLIČKA - výchozí místo do okruhů na polevské okruhy (udržuje SKI Polevsko) a Okrouhlou a Prácheň (udržuje Orel Okrouhlá), při silnici mezi Polevskem a Práchní (u tzv. kapličky pod lípou), výchozí místo do buskařského okruhu. Vybavení: parkoviště, infotabule, rozhledové tabule, mapa

OTOČKA autobusu u hospody na Polevsku - parkování, hospoda, mapy, zastávka autobusu, 100 m nad zsatávkou po silnici směrem na Kytlici vede stopa po louce mezi domy až na Jedličnou

OKROUHLÁ - stopa začíná kousek za benzínkou KM Prona, parkování u benzínky nebo v na kraji obce Okrouhlá, POZOR přechod frekvetované silnice I. třídy

PRÁCHEŇ - Kamenický Šenov - parkoviště u panské skály nebo u samoobsluhy, za samoobsluhou vede stopa projetá od lidí až k prácheňskému vysílači, kde jsou upravené tratě od obce Okrouhlá (Orel Okrouhlá)

HORNÍ PRYSK - na křižovatce za posledními domy lze zaparkovat a nastoupit do stopy směr Kytlice nebo po neudržované cestě stoupáním na prácheňskou silnici (upraveno, když cesta není projeta od pluhu nebo aut)

SVOR - možnost napojit se na Kočárovce nebo svorské silnici (upraveno, když cesta není projeta od pluhu nebo aut)

KYTLICE - možnost napojit se na Kočárovce nebo přes kytlické pastviny do stopy

Další možnosti jak se napojit na lyžařské cesty:

od hájovny pod Klíčem v Arnultivicích - parkování u lávky, trasa kolem Klíče až na svorskou silnici, stopa často projeta od lidí

od Skalky - trasa na Polevsko a na Jedličnou po lesních cestách projetých od lidí

----------------------------------------------------------------------------------

Okruhy na Polevsku jsou sjízdné při dostatečné sněhové pokrývce. Aktuální informace ze zimních tratí najdete v sekci Sněhové podmínky na Polevsku.

K údržbě tratí nám slouží dva sněžné skútry. V roce 2006 jsme za přispění města Nový Bor a z vlastních příspěvků zakoupili nový skútr zn. Tajga. Do našeho vozového parku patří také přes 30 let starý skútr Buran. O úpravu tratí se stará zařízení na úpravu stop a válcovací zařízení tzv. stopař.

 Technika SKI Polevsko. Nová Tajga a stařičký Buran. Foto: Petr Šmíd - SKI Polevsko

  Když se řekne Polevsko...

Zasněžený plot pod Polevským vrchemPředstavte si tu krásu – jedete zasněženou krajinou, nad hlavou vám svítí slunce, všude okolo je bílo. V slunci se třpytí sníh jako by se jiskřil. Běžíte v upravené stopě, dva výřezy ve sněhu vedou lyže a ztrácejí se někde za horizontem. Ruce a nohy se pravidelně střídají. Pak se na rovince oběma rukama opřete do hůlek, pod kterýma zapraská čerstvý prašan a odrazíte se. Perfektně to jede. Od pusy jde pára. Nic jiného než vy, vaše lyže, zimní krajina kolem. A klid. Výhledy na zasněžené vrcholky hor jsou teď úplně jiné než v létě. Tiše vzhlíží ze zimní inverze. Vidět je Klíč, Ještěd, Bezděz, Jedlovou, Děčínský Sněžník a další kopce. Paráda... 

Vítejte na Polevsku v Lužických horách! 

______________________________________

Mapa

 

 

Co dále najdete na našich stránkách:

 

 

 

Vlek v Lyžařském areálu Polevsko. Pohled z horní stanice na Klíč. Zdroj: www.arealpolevsko.cz

 

Aktualizace 29.9.2010. Zpracoval J.Šmíd.

 

Náhledy fotografií ze složky Běžecké lyžařské okruhy - Polevsko

Portrét

Facebook