Jdi na obsah Jdi na menu

Lužický ráj pro pěší a běžkaře

ObrazekDovolil jsem si použít text příspěvku Lužický ráj pro pěší a běžkaře z Novoborského měsíčníku od místostarosty Nového Boru Stanislava Valdmana. Text se zaměřuje na projekt sportovně rekreačních tras na Novoborsku. Na tomto projektu také spolupracujeme. Přinášíme vám celé znění. Čtete více...

Lužický ráj pro pěší a běžkaře

 
Svazek obcí Novoborska zamýšlí další společný projekt „Sportovně rekreační trasy Novoborska“, ke kterému přizval i CHKO Lužické hory, Český svaz turistů, Lesy ČR a SKI Polevsko.
 
V rámci plánovaného projektu vznikne síť sportovně rekreačních tras propojujících obce a města Novoborska a posléze i mikroregiony Novoborsko a Žitavské hory. Tuto síť budou tvořit trasy stávajících lyžařských a běžeckých tratí na Polevském vrchu, Kočárové cestě a Klučkách a spojnice těchto tras s výchozími stanovišti v okolních městech a obcích. V další etapě projektu se předpokládá propojení těchto tras s turistickými sportovními trasami v okolí Luže na české i německé straně.
 
Trasy budou voleny tak, aby umožňovaly celoroční turistické sportovní využití. V zimní sezóně budou na těchto trasách pravidelně udržovány lyžařské tratě a tratě pro pěší. Mimo zimní sezónu budou trasy sloužit pěším, turistům, běžcům, cyklistům a vyznavačům nordic walkingu a dalších pohybových aktivit. Vyznačení těchto tras (především spojnic z výchozích stanovišť do centra tratí) by mělo vést i k obnovení původních, historických a dnes již téměř nevyužívaných propojení obcí a měst pro pěší mimo silnice a hlavní komunikace a obnovení starých sklářských stezek. Jedna z nich je třeba cesta z N. Boru lesem na Jedličnou.
 
Tato turistická oblast je již hojně navštěvována, ale stávající zázemí a technické vybavení turistických tratí v regionu neodpovídá zájmu návštěvníků o tuto lokalitu. V oblasti zcela chybí hygienické zařízení pro turisty a návštěvníky, parkovací plochy v turistických lokalitách, odpočívadla a kvalitní, jednotné vyznačení tras. V rámci projektu je třeba rozšířit i techniku pro údržbu turistických sportovních tratí. Přirozeným centrem v části Novoborska se stane sedlo Jedličné (Tannenberg), kde již byla zadána studie na parkoviště, bufet, přístřešek, WC a další drobná turistická zařízení. Při značení je očekávána aktivita značkařů ČST, při stavbě drobných turistických zařízení (rozcestníky, odpočívadla, přístřešky) zase pomoc Lesů ČR, jak ji známe z jiných turisticky atraktivních míst republiky.
 
Plánované turistické trasy se dotýkají následujících měst a obcí: Nový Bor, Okrouhlá, Kamenický Šenov, Prysk, Polevsko, Kytlice, Svor a na německé straně obcí Jonsdorf, Oybin, Waltersdorf.... Předpokládá se, že tyto obce a města se do projektu zapojí a budou v budoucnu zajišťovat i provoz a údržbu tratí a to jak na české, tak na německé straně. Na údržbě tratí by se dále měly podílet podnikatelské subjekty (penziony, restaurace, prodejny sportovního zboží...), jejichž činnost přímo, nebo nepřímo souvisí s provozem tras. Těmto přispěvatelům a dalším případným sponzorům bude umožněno umístění jejich loga na přístřešcích nebo informačních tabulích a mapách na vybudovaných trasách, na propagačních a informačních tiskovinách a internetové prezentaci.
 
Město Nový Bor se k projektu hlásí a vedení věří, že zastupitelé zohlední, že jsme zde obcí největší a taková bude i naše spoluúčast.
 

A ještě na konec, i když zima ještě nekončí, je třeba poděkovat členům SKI Polevsko, že od „prvního sněhu“ pro vyznavače běžkaření s pečlivostí jim vlastní udržovali i tuto zimu stopy tak, že bylo radostí si v nich polyžovat.

Stanislav Valdman, místostarosta

Zdroj: Novoborský měsíčník březen 2009. Tex také na webu Nového Boru

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Libor - Super

Dobrý nápad. Snad se dočkáme i realizace a krize nepostihne i podobné projekty. Přeju hodně štěstí a už se těším na lyžování z Práchně až do Německa.

Portrét

Facebook