Jdi na obsah Jdi na menu

Ničení našich - vašich stop. Co vy na to?

Obracíme se na vás, běžkaře z Polevska s prosbou o pomoc. Nenechte si ničit svoje stopy, pomozte nám uhlídat vandaly, kteří je ničí. Čtete dál...

Jistě jste se sami setkali s tím, že stopy jsou z různých důvodů poničené:

  • buď sobeckými chodci, kteří využívají ujetý sníh a dupou přímo ve stopě a zkracují si tak cestu například z Kytlice do Polevska. Je to pohodlné. Myslí si snad, že stopy upravujeme pro ně?

  • Dále to jsou neohleduplní běžkaři se čtyřnohými miláčky ve stopě. Nejen, že pes ničí stopu, tím, že v ní běží, ale zároveň je pes nebezpečný pro ostatní běžkaře. Většinou je bez košíku. Můžete je potkat na všech místech, velmi rádi využívají naše okruhy.

Samolepka Zákaz vstupu se psy, 8x8 cm

  • Pohodlnou cestu projetou od skútru využívají také jezdci na koních. Jde se jim dobře ve stopě, nemusí se, stejně jako pěší - chodci, brodit v hlubokém sněhu. Ano, je to pohodlné, ale stopy jsou určeny POUZE pro lidi - běžkaře.

  • Auta, čtyřkolky připadně motorky jsou kapitola sama o sobě. Řádí ve sněhu hlavně když je ho méně a je možné na loukách, polích či pastvinách prohánět svůj stroj. O to větší škody napáchají při malém množství sněhu ve stopě. Vzpoměňme si na sníh velmi chudé předchozí zimy, loni a předloni. Téměř žádný sníh a když už napadl, tak ho na loukách rozjezdily auta a čtyřkolky. Pak nezbývá než čekat na nový sníh, protože si se zmrzlými koryty od aut ani skútr neporadí. Kde se s nimi můžete setkat? Přímo na Jedličné vjedou do stop, z prácheňské silnice nahoru k Polevskému vrchu nebo až k vleku. Oblíbeným místem je i vysílač na Prácheň. Co na tom, že se prohánějí v CHKO a po běžeckých tratích?

     
  • Novým fenoménem se stali tzv. kiteři. Jezdí po loukách, kde fouká vítr. Prohánějí se za malým padákem ve speciálním vozíku nebo i na lyžích. Jsou to vždy místa, kde hodně fouká a tedy je zde i málo sněhu. Když tudy vede stopa, je rozježděná nebo zválená od padajících "kiterů". Potkáte je zejména v okolí prácheňské silnice. Nezbývá i jim poděkovat, že nám ničí stopy.

     

  • Cyklisté a jezdci na horských kolech jsou spíše výjimkou. Přesto občas zabloudí do stopy.
  • Ve stopě rovněž nemají co dělat turisté se sněžnicemi, sjezdaři nebo skialpinisté se širokými lyžemi.

 

Máte i podobné zkušenosti s takovými či jinými nepřátely běžeckého lyžování? Podělte se s námi o své zkušenosti, nechte vzkaz v komentáři.

Obracíme se i na vás, běžkařskou veřejnost o radu, jak na ně. Co si myslíte?

V současnosti je zimní údržba placena převážně z veřejných peněz od Svazku obcí Novoborska. To znamená, že každá obec ze Svazku obcí Novoborska platí za svého obyvatele 3,50 Kč na roční zimní údržbu. Málo?Finance získáváme také fornou sponzorských darů od firem či jednotlivců.  Jsou to i vaše peníze a vaše stopy!

Sepsali jsme Pravidla, jak se chovat v běžecké stopě.

K tématu si můžete přečíst aktuální  článek v Českolipském deníku s názvem Lyžaře z Polevska trápí lidé, kteří jim ničí běžecké stopy.

Chraňte i Vy svoje stopy. Pokud máte možnost, upozorněte prosím ničitele stop na jejich chování. Pokud proti nim budeme bojovat všichni a odsoudíme jejich chování, mohlo by to pomoci nebo alespoň zmírnit ničení stop. Děkujeme.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Běžecké lyžařské okruhy - Polevsko

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tomáš - Ohleduplnost

Koncem února jsme jeli z nádraží Jedlová směrem na Šébr, Naději, zpt okolo Sirného pramenu nahoru na Myslivny a dále pak oklikou pod Ptačinec a přes severní stranu zpět na Šébr, k Jedlové a pod Dlouhé míli do Chřibské. Dobrých 35 km. Proč to píšu. Cestou od Sirného pramene nahoru na Myslivnyjsme potkali ´dvě asi 20ti člené skupiny německých turistů se snežnicemi. Sněhu bylo přes metr a oni šlapali mimo strojově upravenou stopu. Podobnou skupinu jsme pak potkali ještě u Ptačince. Rovněž oni šli mimo stopu a zapadali hluboko do sněhu. Byli bez sněžnic a čert ví, proč tam šli :-). Stopy na české straně v této části Lužických hor upravují naši sousedé německého Waltersdorfu. A není to málo kilometrů a tím i nákladů. Většina německých turistů si nedovolí do stopy šlápnout. Zajímavé. Přejeli jsme Šébr, dostali se pod Jedlovou na Dloihou míli. Po úpravě stop ani památky, jen ta vyjetí od lidí a rozšlpaná od druhých lidí a navíc i koní. Nad nádražím Chřibská se pak přidal traktor. Co dodat. Při projížďce po německé straně hor Vás čeká příjemné svezení v upravených a nerošlapaných stopách. Upravují je stejní nadšenci jako Vy na Polevsku. S tím rozdílem, že mají podporu od regionálních a komunálních orgánů (a to tam většinou vládne strana Zelených, která, narozdíl od ČR podporuje rozvoj lyžování !! a to včetně sjezdového ) a nikdo, jim jejich práci neničí. Je škoda, že naši poslanci nejsou schopni přijmout zákon o horách, který by podobné jedná klasifikoval jako přestupek a bylo by možné ho příslušně pokutovat. Pak už jen zbývá naložit policistu na skůtr a vydat se lovit hlupáky. Bohužel, jinak to asi nepůjde.

Tomáš Vitásek z Banské Bistrici - Re: Ohleduplnost

Další chitrolín. Ty nevíš že já jsem víc než ty mám za povinnost tz tvé stopy prošlapávat pro uvedomelé pešáky aby se nebrodili. A tam kde je cesta prošlapaná pro pješáky je proste drzost prošlapanou stopu ničit vztvářením stopy pro dřevo chodce.

Martin - Trochu moc zakazu

Ackoliv bezkar, musim pripustit, ze Luzicke hory jsou proste male a dozadovat se po ostanich aby po napadnuti snehu a uprvaneni stopy se temto trasam vyhnuli je utopie a navic mi to prijde trochu sobecke (mimo terenich aut a ctyrkolek samozrejme, tyt tam nemaji co delat ani v lete)

Tomáš - Ohleduplnost

Koncem února jsme jeli z nádraží Jedlová směrem na Šébr, Naději, zpt okolo Sirného pramenu nahoru na Myslivny a dále pak oklikou pod Ptačinec a přes severní stranu zpět na Šébr, k Jedlové a po Dlouhé míli do Chřibské. Dobrých 35 km. Proč to píšu. Cestou od Sirného pramene nahoru na Myslivnyjsme potkali ´dvě asi 20ti člené skupiny německých turistů se snežnicemi. Sněhu bylo přes metr a oni šlapali mimo strojově upravenou stopu. Podobnou skupinu jsme pak potkali ještě u Ptačince. Rovněž oni šli mimo stopu a zapadali hluboko do sněhu. Byli bez sněžnic a čert ví, proč tam šli :-). Stopy na české straně v této části Lužických hor upravují naši sousedé z německého Waltersdorfu. A není to málo kilometrů a tím i nákladů. Většina německých turistů si nedovolí do stopy šlápnout. Zajímavé. Přejeli jsme Šébr, dostali se pod Jedlovou na Dlouhou míli. Po úpravě stop ani památky, jen ta vyjetá od lidí a rozšlapaná od druhých lidí a navíc i koní. Nad nádražím Chřibská se pak přidal traktor. Co dodat. Při projížďce po německé straně hor Vás čeká příjemné svezení v upravených a nerošlapaných stopách. Upravují je stejní nadšenci jako Vy na Polevsku. S tím rozdílem, že mají podporu od regionálních a komunálních orgánů (a to tam většinou vládne strana Zelených, která, narozdíl od ČR podporuje rozvoj lyžování !! a to včetně sjezdového ) a nikdo, jim jejich práci neničí. Je škoda, že naši poslanci nejsou schopni přijmout zákon o horách, který by podobné jedná klasifikoval jako přestupek a bylo by možné ho příslušně pokutovat. Pak už jen zbývá naložit policistu na skůtr a vydat se lovit hlupáky. Bohužel, jinak to asi nepůjde.

Portrét

Facebook