Jdi na obsah Jdi na menu

Noční výstup na Klíč 2010

Obrazek Rekordní účast, krásné počasí a skvělá atmosféra vládla 31. července při Nočním výstupu na Klíč. O své dojmy se s námi podělia paní Horčičková.

Noční výstup na Klíč

Nevšední zážitek připravil pro turisty oddíl SKI Polevsko s hlavním organizátorem akce, Honzou Šmídem. Na organizaci se kromě něho podílelo ještě 19 pořadatelů, včetně rodiny Šmídovy, všichni ve svém volném čase a bez nároku na jakýkoliv honorář. Noční výstup na dominantu Lužických hor, horu Klíč, se letos konal už popáté. Počasí bylo tentokrát ideální, ale ne vždy tomu tak bylo. Například první ročník se musel odložit o týden. Do 22. hodiny, kdy byl výstup zahájen, se zaregistrovalo k výstupu 120 dospělých a 30 dětí. Také rekordní počet, protože v průměru se minulých ročníků zúčastnilo 80 osob. Všichni přihlášení dostali razítko na ruku, děti průkazku účastníka, a průvod vyrazil na cestu, vyzbrojen čelovkami i obyčejnými baterkami, dobrou náladou a instrukcemi od Honzy Šmída, který megafonem připomněl všem, že vstupují do CHKO Lužické hory, nesmějí kouřit, křičet a vůbec, že se mají chovat k přírodě ohleduplně.

Noční pochod lesem má svoje kouzlo. Les je tajuplný, tichý a velebný. Člověk mimoděk ztiší hlas, udržuje všechny smysly ve střehu a uvědomuje si, že přece jen nezapomněl, že je součástí přírody. Děti se drží rodičů za ruku a nedovádějí jako jindy, soused se sousedem mluví polohlasem, anebo raději mlčí a snaží se porozumět hlasům, které se tu a tam z lesa ozývají. Hlasům stromů, vyplašené zvěře či varování nočních ptáků. A jak tak kráčí, smysly napjaté a v pohotovosti, vynoří se před ním ze tmy létající duchové a strašidla. Najednou mu naskočí husí kůže. To když mu cestu zkříží mlčenlivá zahalená postava potulného mnicha s křížem v ruce.

 

Pořadatelé mysleli na všechno, čím by noční pochod zpestřili. Duchové, lesní žínky, skřítkové a mnich k němu už tradičně patří. Stejně jako občerstvení u Kamzičí studánky, kde podávaly občerstvení pohádkové postavy. V nabídce byly domácí koláče “od maminky”, listové tyčky, křišťálová voda ze studánky z Klíče a šťáva z lesních plodů. Posilněni pak všichni zvládli nejobtížnější část výstupu po kamenitých serpentinách. Od sedla Klíče už stromy prořídly a cestu až na vrchol ozařovalo jasné světlo měsíce. Průvod poutníků tvořil světelného hada, viditelného ze svorské strany po celém svahu Klíče.

 

Kruhový rozhled z vrcholu 760 m vysokého Klíče, který výrazně převyšuje okolní kopce, je nádherný. Světla vesnic a měst, siluety okolních kopců, panorama Lužických i Jizerských hor, lesy a zase lesy. Kdo to nezažil, těžko porozumí. A tak jsme seděli a dívali se kolem a radovali se z toho, že jsme tu cestu podnikli.

 

Poslední účastník dorazil na vrchol před dvanáctou, všichni obdrželi pamětní list, a poté následovalo vyhlášení nejvzdálenějšího, nejmladšího a nejstaršího účastníka výstupu. Výstup měl mezinárodní účast a cenu, knihu Pověsti z kraje uhlířů a sklářů, určenou pro nejvzdálenější účastníky, obdrželi poutníci ze slovenských Topolčan, z Rakouska a z německého Regensburgu. Další účastníci byli např. z Příbrami, z Kyjova, Olomouce, Železného Brodu, České Kmenice a z celého Českolipska. Nejmladším účastníkem byl dvouletý Julian Židlík, který ovšem výstup absolvoval na zádech svých rodičů. Nejstarším účastníkem byl devětašedesátiletý pan Tichý, který noční výstup absolvoval již potřetí. Potom požádal Honza Šmíd o ticho a do toho ticha se ozvaly praskavé zvuky ohňostroje ze Svoru – překvapení na závěr a opět nevšední zážitek při pohledu na ohňostroj shora. A pak už sestup a všeobecně dobrá nálada, zvláště když u Kamzičí studánky bylo připraveno další občerstvení, tentokrát i pohárek s ostřejším nápojem na posilněnou.

 

V půldruhé ráno už byli všichni v pořádku zase zpátky v Arnultovicích. Až na pořadatele, ovšem, kteří ještě museli uklidit a zkontrolovat celou cestu. Patří jim dík, protože příprava celé akce trvala 3 týdny a výsledek byl perfektní. Podívejte se někdy na webovou stránku www.nocnivystupnaklic.estranky.cz. Na www.skipolevsko.estranky.cz pak najdete informace o dalších akcích, které oddíl SKI Polevsko organizuje. Stejně tak patří poděkování i. městu Nový Bor, které finančně celou akci podpořilo.

Marie Horčičková

 

Další reportáž si můžete přečíst v Českolipském deníku včetně fotek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook