Jdi na obsah Jdi na menu

Přípravy na zimu na Polevsku jsou v plném proudu. Přidat se můžeš i Ty

ObrazekČlenové běžeckého oddílu SKI Polevsko připravují zimní okruhy na novou sezónu, protože zima se nezadržitelně blíží. V sobotu 16. října od 9 hodin pořádají polevští lyžaři na Jedličné brigádu. Přidat se může každý.

Na zimu chystáme řadu novinek, především rozšíření upravovaných okruhů.

Více v článku.

ObrazekČlenové běžeckého oddílu SKI Polevsko připravují zimní okruhy na novou sezónu, protože zima se nezadržitelně blíží. V sobotu 16. října od 9 hodin pořádají polevští lyžaři na Jedličné brigádu. Přidat se může každý. V plánu je odvodňování, čištění a terénní úprava cest, sekání trávy, sbírání odpadků, mapování okruhů, odklízení spadlých stromů a větví zasahujících do cest.

 

Celkem je potřeba projít a upravit přes 25 km cest, po kterých se v zimě budou prohánět bezstarostní běžkaři. Vše musí být připraveno na zimu ještě, než spadnou první sněhové vločky. Minulý rok touto dobou Polevsko zasypala první várka sněhu a nejinak tomu může být i letos, proto je na podzimní brigádu nejvyšší čas.

Obrazek

 

Pomoct s úpravou zimních běžeckých okruhů může každý, kdo se nebojí pracovat, má dvě ruce a nohy. Termín pracovní brigády je v sobotu 16.10. od 9 do 13 hodin. Sraz pomocníků je na Jedličné mezi Polevskem a Kytlicí. Ten, kdo chce přijít pomoci by měl potvrdit svoji účast na email ski.polevsko@email.cz nebo na tel. 604 375 303. Pracovní oblečení a nářadí prosím vezměte s sebou. Na každého čeká čaj a sušenka.

 

Polevští běžkaři připravili na zimu řadu novinek. Lyžaři jistě ocení rozšíření upravovaných tras. Přibude například trasa z Jedličné přes Kytlické pastviny po zpevněné cestě kolem Stříbrného vrchu a Psího kostelObrazeka až na začátek Horního Prysku. Dalším zpestřením bude upravená modrá turistická cesta z Jedličné.pod Stříbrný vrch. V případě navýšení rozpočtu a počtu kilometrů se počítá s úpravou z Kočárovky kolem Klíče až do Nového Boru. Využita tak bude nově postavená lávka přes hlavní silnici i pro běžkaře. Vše ovšem záleží na sněhových podmínkách a finančních prostředcích, které v současnosti z velké části poskytují členské obce Svazku obcí Novoborska, jejichž se dotýkají zimní běžecké okruhy v okolí Polevska. Patří mezi ně Nový Bor, Polevsko, Svor, Prysk a Kamenický Šenov. Nesmíme zapomenout ani na obec Kytlice, která rovněž přispívá na zimní úpravu stop. Za přízeň a podporu běžeckému lyžování patří velký díky zmiňovaným obcím a sponzorům, bez kterých by nebylo možné pravidelně udržovat běžecké tratě a okruh pro bruslení. Ten se bude upravovat rolbou ve spolupráci s vlekaři z TJ Stadion Nový Bor mezi silnicí na Prácheň a vlekem v okolí Polevského vrchu. Na své si přijdou vyznavači klasického stylu i bruslení.

 

Několik novinek doznají také závody v běhu na lyžích. Většina závodů na Polevsku má tradici přes 20 let. Termíny závodů zůstávají rozložené od prosince do února. Mezi první závod patří Silvestrovský běh 31.12.2010. ObrazekBěží se za každého počasí s lyžemi i bez nich. Silvestrovský běh je tradiční tečka konce roku s příjemnou silvestrovskou atmosférou a zároveň prvním závodem v zimní sezóně. Stát se legendou může stát ten, kdo se zúčastní 15.1.2011 Zlaté lyže Lužických hor. Vítěz je každoročně vyrytý na symbolickou starodávnou zlatou lyži - klenot běžkařů z Polevska. Poslední víkend v lednu 29.1.2011 se koná nejtěžší závod v Lužických horách – Lužická třicítka. Velké převýšení, rychlé a dlouhé sjezdy a výběhy. Závod, který prověří formu každého běžkaře nejen vytrvalostí a sílou, ale i technikou a psychickou odolností. Posledním ze seriálu polevských závodů jsou 12.2.2011 Polevské štafety. Soutěží zde tříčlenné týmy. Závody v běhu na lyžích a běžecké trasy na Polevsku jsou určeny pro širokou veřejnost.

Sklouznout se v bílé stopě může každý. Těšíme se na vás v bílé stopě na Polevsku.

Jan Šmíd

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

M. - Skatingová dráha

Bylo by to fajn, kdyby se rozšířili zejména skatové dráhy a nebo alespoň častěji upravovala ta stávajicí. Dráha je na větrné louce, takže často tam jsou často přes dráhu jazyky atd. Možná by pomohlo umístit na extrémně větrné místa "X" plůtky (protivětrné zábrany).... Možná by se rolbou pro skate dala projet i trasa k prácheňskému vysílači či část Kočárovky. Ty skatové trasy mi tu hodně chybí... Je to ale o penězích, času... škoda

Honza Šmíd, SKI Polevsko - Re: Skatingová dráha

Souhlasíme s tím, že by bylo fajn rozšířit skatové tratě. Problémem je, že rolba, kterou se upravují tratě pro bruslení, není naše, ale od vleku. Proto sami a podle aktuální potřeby nemůžeme sednout do rolby a upravit okruh jako tomu je u skútrů.
Rozšířit úpravu tratí rolbou i do dalších míst nelze proto, že cesty jsou příliš úzké a rolba příliš široká a hrozilo by poškození porostu a na většinu cest se rolba jednoduše nevejde. Oblast na Polevsku je určena hlavně pro klasiky a cesty jsou stavěné pro úpravu skútrem.
Letos budeme mít zase nějaké peníze navíc od sponzorů, takže bude možné upravovat okruh pro bruslaře nad vlekem. Znovu opakuji, že to nezávisí jenom na nás, ale i na možnostech majitele rolby - TJ Stadion Nový Bor. Vítáme každé další sponzory, kteří by chtěli přispět na úpravu tratí.
"X" plůtky jsou dobrým nápadem. Pokud máte někdo někde možnost sehnat takové oplocenky, rádi je tam instalujeme. Nechat si udělat vlastní nám neumožňují finance, nevyděláváme jako třeba vlekaři.
SKOL!

Portrét

Facebook