Jdi na obsah Jdi na menu

Zahájení běžkařské sezóny na Polevsku

p1150742.jpgTento týden začíná zimní sezóna na běžeckých tratích v okolí Polevska v Lužických horách. Na tratích leží 15-20 cm zmrzlého a prachového sněhu. Dnes vyjely skútry SKI Polevsko na úpravu běžeckých okruhů.

Stopy a bruslení u vlekuTento týden začíná zimní sezóna na běžeckých tratích v okolí Polevska v Lužických horách. Na tratích leží 15-20 cm zmrzlého a prachového sněhu. Dnes vyjely skútry SKI Polevsko na úpravu běžeckých okruhů. Byl upraven základní okruh lesem z Jedličné přes Kytlické pastviny (3 km) a okruh k vleku k prácheňské silnici (5 km). Na většině upravené trasy je vyříznutá stopa. Pouze úsek z Jedličné na kytlické pastviny, který poničilo auto, je upraven pouze válcováním. Na své si přijdou i vyznavači bruslení, pro které je skútrem uválcován okruh od prácheňské silnice k vleku přes Polevský vrch (2 km). Vzhledem k poměrně malé výšce sněhové je nutné dbát zvýšené opatrnosti.

 
Ve středu bude upravena tzv. Kočárovka, nejoblíbenější polevský okruh dlouhý necelých 7 km. Skútr obce Okrouhlá upravil trasu z Okrouhlé k vysílači nad Práchní v minulých dnech.

Polevské tratě se nacházejí na Novoborsku v okolí obcí Polevsko, Kytlice, Svor, Prysk a Prácheň v nadmořské výšce 500 - 626 m na hranici Libereckého a Ústeckého kraje. Hlavním nástupním místem do běžeckých okruhů je Jedličná (Tannenberg) mezi obcemi Polevsko a Kytlice. Zde se nachází parkoviště a zázemí pro pořádané závody. Do stopy se běžkaři napojí také "U Kapličky" na silnici z Polevska na Prácheň nebo přímo od autobusové zastávky v obci Polevsko, od které vyjíždí skútr. Dalšími místy, odkud se dostanou lyžaři na upravené okruhy, jsou z Okrouhlé od benzínové pumpy, z Práchně cestou k vysílači, z horní části obce Kytlice, ze Svoru a při dostatečné sněhové pokrývce i z Nového Boru od hájovny.
 
dsc05080u.jpgSKI Polevsko kromě úpravy tratí pořádá během zimy několik závodů. Tuto zimní sezónu jsou připraveny 4 tradiční závody. Startuje se 31.12.2011 Silvestrovským během, 14. ledna následuje Zlatá lyže Lužických hor. Nejtěžším závodem je Lužická třicítka, která se uskuteční poslední sobotu v lednu 28.1. Poslední akcí polevských běžkařů jsou oblíbené Polevské štafety plánované na 11. února 2012.
 
Informace o závodech, mapu běžeckých tratí, aktuální plán údržby najdou běžkaři na webu www.skipolevsko.estranky.cz. Na shledanou v bílé stopě se na vás těší polevští běžkaři.

Fotogalerii z první noční vyjíždky najdete zde
 
Jan Šmíd, SKI Polevsko


 

 

Náhledy fotografií ze složky První svezení ve stopě na Polevsku 2011

Portrét

Facebook