Jdi na obsah Jdi na menu

Ohlédnutí za zimní běžkařskou sezónou i budoucí plány na Polevsku

ObrazekJaro už ťuká na dveře. Vypadá to, že lyžování na Polevsku pomalu končí, i když zima se stále drží zuby nehty a občas zahrozí sněhem. Je čas ohlédnout se zpět, ale zároveň představit naše plány pro další část roku, než se zima opět zeptá.

Jak vypadala zima, co chystáme na jaro a léto, komu bychom rádi poděkovali se dozvíte v celém příspěvku. Čtěte dál...

Návěje sněhu U Kapličky na prácheňské silnici

Letošní zima nadělila všem milovníkům běžeckého lyžování dostatek sněhu. Proto jste mohli využívat s přestávkami od listopadu až do března strojově upravované stopy na Polevsku. Zejména v  lednu a únoru byly podmínky pro běžecké lyžování na polevských okruzích výborné.

Zlatá lyže a její letošní absolutní vítěz Jan Doubek s Rudou Špačkem a Jirkou Kohoutem ze SKI PolevskoPro širokou sportující veřejnost v této sezóně proběhly také 3 závody v běhu na lyžích a jeden běžecký závod. Účast na závodech nebyla taková, jak jsme předpokládali. O úpravu běžeckých okruhů se v této oblasti Lužických hor stará již několik desítek let sportovní oddíl SKI Polevsko se svými dvěma skútry a 2. rokem také obec Okrouhlá, která poskytla nejen skútr, ale i pracovníka – řidiče. Vzájemná spolupráce funguje ke spokojenosti všech. Obce si tak uvědomily potřebnost sportovních aktivit a trávení volného času jak pro své obyvatele, tak i pro turisty, kteří přijíždějí do regionu. Finanční prostředky na úpravu stop nám v současnosti poskytly převážně obce sdružené ve Svazku obcí Novoborsko. K radosti všech běžkařů jsme mohli využít nové lyžařské tratě v okolí Cvikova, které financuje právě město Cvikov.

Upravené tratě na PolevskuVe spolupráci se Svazkem obcí Novoborska, Lesy ČR, CHKO Lužické hory, Klubem českých turistů a dalšími subjekty chystáme projekt zaměřený na sportovní a rekreační trasy zahrnující území od Kamenického Šenova a Prysku přes Polevsko s napojením na Nový Bor. Dále kolem Kytlice, Svoru na Novou Huť a napojení na cvikovské okruhy. V dalším horizontu se předpokládá napojení na běžecké trasy v Německu v okolí Luže a Oybinu. V zimě budou trasy určeny pro běžecké lyžování a v létě pak pro turistiku, běh a další aktivity s potřebným zázemím. To by mělo zahrnovat jednotné značení tras, mapy, parkovací plochy ve výchozích bodech, odpočívadla, zázemí na Jedličné apod. Pokud vyjdou všechny tyto plány, mohou se obyvatelé i turisté z Novoborska a okolí těšit na nové možnosti trávení aktivního volného času v Lužických horách. Více informací o celém projektu se doctete v minulém článku Lužický ráj pro pěší a běžkaře na našich stránkách slovy místostarosty Nového Boru Stanislava Valdmana.

Dětský závod Zlatá lyže Lužických horJménem oddílu běhu na lyžích SKI Polevsko bych rád poděkoval za finanční podporu našim sponzorům a partnerům, zejména městům a obcím ze Svazku obcí Novoborska, které v současnosti z velké části financují zimní údržbu běžeckých tratí. Neobejdeme se ale ovšem ani bez dalších partnerů. Na úpravu běžeckých okruhů a činnost oddílu dále přispěli tuto zimu: DRIS Nový Bor, Liberecký kraj, obec Kytlice, Město Nový Bor, Hostinec a penzion Na Křižovatce Polevsko, pan Milan Janoušek z Nového Boru, Aktivit Nový Bor. Velký dík patří i firmám a živnostníkům, které poskytli ceny pro vítěze závodů v běhu na lyžích. Všem děkujeme za spolupráci.

Start Kytlického minitriatlonu

Mezi aktivity sportovního klubu nepatří pouze běžecké lyžování a zima. Dalších sportovních akcí polevských běžkařů se můžete účastnit po celý rok.
  • Na jaro 2. května připravujeme Polevský běh lyžařů. Součást okresní běžecké ligy "O pohár českolipského deníku" a navíc s bonusvým ohodnocením pro vítěze v rámci běžecké ligy

    Pozvánka na Polevský běh lyžařů. Klikni pro zvětšení...

     

  • 25. července se můžete vydat z Nového Boru na kulturně - sportovně - společenskou akci Noční výstup na Klíč, na který nám Město Nový Bor poskytlo finanční prostředky z grantu.
  • Vyznavači triatlonu – jednotlivci i družstva, se mohou těšit 8. srpna na 23. ročník Kytlického Minitriatlonu.

Více informací o akcích a aktivitách SKI Polevsko najdete na našich stránkách www.skipolevsko.estranky.cz.

Odpočinek na Klíči - kulturně - sportovně společenská akce Noční výstup na KlíčKonec léta a podzim je na Polevsku každoročně ve znamení pracovních brigád našich členů při úpravě a odvodňování cest, sekání trávy, opravě techniky a zázemí, mapování okruhů, řezání spadlých stromů a větví apod. Vše musí být včas připraveno, než spadnou první sněhové vločky a první běžkaři se sklouznou do nové zimní lyžařské sezóny.

Členové SKI Polevsko přejí všem hezké jaro a těší se na vás při sportovních akcích.

Jan Šmíd, SKI Polevsko

 

Kamarád z německého oddílu Bertsdorfer SV při závodě Lužická 30

 

Náhledy fotografií ze složky Fotky z běžeckých okruhů na Polevsku

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook